Achilles Huotari katsoi naista kasvoihin. Vihreät, mantelinmuotoiset silmät katsoivat häntä takaisin. Hymykuopat ilmestyivät silmien alle naisen poskiin. Achilles tunsi näyttävänsä hölmistyneeltä, mutta niin käy aina, kun keksii jotain, joka mullistaa maailman.Näin alkaa Jouko Luostarisen uusin romaani, Pietari Brahe -koodi, jota on jo ennakkoon kehuttu, haukuttu, ihasteltu ja vihasteltu. Temppeliherrojen salaisuuksia, kätkettyjä vihjeitä, murhayrityksiä ja kaiken keskellä kahden ihmisen romanttinen rakkaustarina. Mikä on kauniin, mutta hiljaisen Miranda Helmisen taustan salaisuus? Onko Graal kätketty Suomeen? Mitä vihjeitä Albert Edelfelt kätki Turun akatemian vihkiäiskulkue -maalaukseensa? Mitä kadotettiin (tai kätkettiin) maalauksen restaurointivaiheessa 1961? Oliko Urho Kekkosella sormensa pelissä?
– Sinä olet niin viisas, nainen sanoi ja suuteli häntä huulille.
– Rakastan sinua, Achilles vastasi. Sitten he rakastelivat kiihkeästi.
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa pidetään kokous, jonka päätteeksi kaikki muistiinpanot poltetaan ja yksi ihminen katoaa. Kansallisarkistoon murtaudutaan. Luostarisen elävästi maalailema toimintakertomus on kansainvälistä tasoa oleva thrilleri, jossa valtapolitiikka ja unohdetut salaisuudet törmäävät kahden toisiaan ja itseään etsivän ihmisen mikrokosmokseen.
Kirjailija on tutkinut lähteensä. Edelfeltin elämäkerta tunnetaan, taidehistorian käänteet on käyty läpi pilkutarkasti. Jopa eksegeettinen työskentely on alansa huippuluokkaa. Luostarisen perehtyneisyys teknologiaan, maantieteeseen ja kvanttifysiikkaan nostavat kirjan tavanomaisten spekulatiivista fiktiota edustavien teosten yläpuolelle. Ennen kaikkea kuitenkin kirjailijan kyky eläytyä keski-ikäistyvän miehen ja nuoren, vasta aikuistumassa olevan naisen sielunelämään tekee romaanista värisyttävän lukukokemuksen.
Kirjan sisältämät väitteet ovat nostaneet myrskyn kirkollisissa piireissä. Luostarinen väittää muun muassa, ettei Jeesuksen alkuperäinen nimi ollut Jeesus, vaan "Ješua". Hän myös esittää, ettei joulu ole alkuperäinen kristillinen juhla ja ettei Joulupukki sisälly alkukirkon teologiaan. Nämä väittämät ovat saaneet tuhannet ihmiset kyselemään uskonsa perusteita.
Asiaan otti kantaa voimakkaasti arkkipiispa Jukka Paarma toteamalla radiohaastattelussa: "Olemmeko tosiaan kaikki nämä vuodet rukoilleet väärää miestä?"
Samanlainen hätä on ollut kautta maan. Mikä on totuus? Jouko Luostarisen kirja ei anna yksiselitteistä vastausta, mutta se on avannut merkittävän keskustelun.
2 kommenttia:
Leffaakin käsikirjoittavat jo kuulemma. Markus Selin tuottaa. Achillekseksi on kaavailtu Tomi Metsäketoa ja Mirandaksi Kelly Osbournea
Risto E.J. Penttilällähän on tiedettävästi alumiinikehystetty jäljennös Turun akatemian vihkiäiskulkueesta työhuoneensa seinällä. "Siihen ei saa koskea", oli Penttilän spontaani reaktio, kun Uusi Kurvi Blogin toimittaja erehtyi menemään haastattelun jälkeen liian lähelle teosta.
Lähetä kommentti