torstaina, marraskuuta 16, 2006

Vuoden esikoiskolumnisti valittu

Vantaalla asuva toimittaja Markku Paretskoi (s. 1955) on voittanut Uusi Kurvi Blogin esikoiskolumnistipalkinnon.

Paras esikoiskolumni valittiin nyt ensimmäistä kertaa. Palkintosumma on 241 euroa, joka on Ruzacchon joulukuun opintorahan määrä vähennettynä Uusi Kurvi Blogin toimituskunnalle Painobaarissa tarjotuilla kolmella oluella ja yhdellä jallulla.

Paretskoin Pressossa ilmestyvä kolumni valittiiin voittajaksi yksimielisesti.
"Paretskoin kolumni riisuu kaikki yhteiskuntaluokat naurettavan paljaiksi. Päällisin puolin kelvollisissa kodeissa asuu ihmisiä, jotka kokevat voimattomuutta ja passiivista vihaa. Valmis maailma vain tapahtuu heille, eikä yhteiskunnan tiukassa paketissa tunnu olevan enää paljon valittavaa."

Raadin puheenjohtajan Mademoiselle Vosgesin mukaan Paretskoin kolumnit liittyvät nuoressa kolumnissa virinneeseen uuteen yhteiskunnallisuuteen.

"Aika pitkäänhän hyvin monet kolumnistit ovat omistautuneet paljolti minuuden ongelmien, identiteettikadotuksen ja -kriisin kuvaukseen", Vosges sanoo. "Paretskoi on yhteisen maailmamme tarkastelija ja kriitikko."

Kaikkiaan vuoden aikana ilmestyi runsaat 50 esikoiskolumnia. Niistä raati valitsi kymmenen finalistia, jotka nimettiin Helsingin Painobaarissa tiistaina.

Raati päätti myös elämäntyöpalkinnosta, joka myönnetään yksimielisesti Iltalehden kolumnisti Aarne Laitisille.

"Akkoihin, femakoihin, viherpiipertäjiin, kommareihin, ryssiin, kepuun, hintteihin, sivarihomoihin, holhousyhteiskuntaan, böndeihin ja Osku vitun Pajamäkeen kohdistuva satiiri ei ehkä koskaan tule olemaan yhtä viimeisteltyä kuin Lokan elämäntyössä", Ruzaccho totesi.

Uusi Kurvi Blogin palkinto jatkaa vuosina 1964–94 jaetun Emil Skogin esikoiskolumnipalkinnon perinnettä.

Geriatriatoimittaja Mademoiselle Vosgesin lisäksi palkintoraatiin kuuluivat Uusi Kurvi Blogin päätoimittaja Lacce, murrepakinoitsija Nothingman, Uusi Kurvi Osuuskunnan puheenjohtaja Ruzhacco, featuretoimittaja Henrikki sekä ironiatoimittaja Vilma.

1 kommentti:

Käyttäjä vaihdettu kirjoitti...

Vaikka valinta oli lopulta yksimielinen, haluan tässä yhteydessä valottaa raadin päätöksenteon vaikeutta. Prosessin loppumetreillä vääntö voittajaksi valitun ja Alpo Rusin välillä oli kovaa. Paretskoin transmoderniin kurotteleva, kirjallisuuden lyyrisillä kontrapunkteilla taiten tanssiva verbaliikka ei yltänyt kaikilla osa-alueilla yhtä huomaan lentoon kuin Rusin jämäkkä, kirveellä veistetty esseistiikka.

Lopulta, kuitenkin, kun katsottiin kokonaissuoritusta ja Rusin viimeiaikaista vaikenemista, voittaja tuli esiin kuin reimari, joka äkisti pintautuu kirjallisen keskustelun ristiaallokossa.