lauantaina, helmikuuta 16, 2008

Itsetuhoa vastaan, 3

 
1. Pommery, yksin kylpyammeessa. Pommery maistuu hieman suklaalta, ja sitä voi juoda suoraan pullosta, kuplat eivät kirvele ohimoissa. Kylpyammeessa voi olla joko vaatteet päällä tai ilman vaatteita, riippuen vitutuksen määrästä. 

2. Pelkkä jälkiruoka. La société du Cochon, joka apinoi vähän väsyneesti Schiller's Liquor Baria ja Pastistakin (ymmärrän että haetaan vaikutteita, mutta jopa sama fontti menussa?) tarjoaa keskinkertaista ruokaa, keskinkertaista palvelua, ja huonoa musiikkia (viimeksi käydessäni "DJ" soitti Meatloafia ja Aerosmithia. Jos se oli ironiaa niin se ei jotenkin tullut ihan läpi - Hans Välimäki, voisitko kiltti tehdä asialle jotain) on onnistunut kaikesta kapisuudestaan huolimatta kehittämään yhden jälkiruoka-annoksen, joka räjäyttää pään.

Annos on nimeltään suklaa-krokanttibrownie. Se ei ole nimestään huolimatta oikeastaan brownie, vaan ennemminkin brownien ja tirisevän suklaapaistoksen sekoitus, ja siinä käytetty krokantti täydentää tumman suklaan (Valrhona?) paksua, tummaa ja hieman hapanta makua tavalla, joka iskee kyynelkanaviin. Maailma sulaa ympärillä ääriviivattomaksi, kun kuuma, brownien reunoilta valuva suklaa yhdistyy vaniljaan ja saa kaakaopavun paljastamaan  hempeän sielunsa. Tulee sellainen olo että fak, olemassaololle on syy.

Kuitenkin varoituksen sana: mitään muuta ei kannata tilata. Ei vetisiä tartareita, ei mustekalaburgereita (Kallion Chicosista päivää) eikä kirsikkaclafoutista eikä sitruunapiirakkaa eikä missään nimessä mitään muutakaan. Vain brownie, ja ehkä kahvi. Itse olen tilannut pelkkiä jälkiruokia jo pitkään, mielestäni siinä ei ole mitään omituista. Esimerkiksi edesmenneessä Limón-ravintolassa Rikhardinkadulla oli mielestäni melko yhdentekevä (ja toisinaan jopa todella pahanmakuinen) lounasmenu, mutta nautin siellä usein erästä tiettyä suklaapaistosta. Nyt ole löytänyt kaupungista uuden jälkiruoan, uuden oljenkorren...ensi kerralla täytyy vaan muistaa ottaa korvatulpat mukaan. Ja ehkä yksi valiumtabletti etukäteen, koska tarjoilija on joka tapauksessa PIRTSAKKA ja tuo ensin vahingossa päivän PIIRAAN

 

3. Patti Smith - Easter. On kevät, aurinko paistaa, lempijuhlani pääsiäinen lähestyy. Munaa, pyhyyttä, lisää munaa. Patti Smith ymmärtää kevättalven öiden synkkyyden.

dsc02259a.jpg 

4. Pedikyyri ja Le Rouge Noir. Kukaan ei vielä käytä sandaaleita. Tietoisuus siitä, että on täyteenpuristetun metrovaunun ainoa ihminen, jolla on talvikenkien alla huolellisesti tehty pedikyyri, vihreältä teeltä tuoksuvat kynsinauhat, persikkajalkavoidetta ja burgundinpunaiset varpankynnet, tuntuu paitsi hyvältä, myös abstraktilta kostolta.

5. www.etsy.com. Käsintehtyjä ja kierrätettyjä asioita. Löysin mm. Joensuun Andy Eats Only Candy -boutiquesta tämän printin ja taittelin välittömästi maitopurkin roskakorin viereen asettamaani kierrätyspahvilokeroon.

5 kommenttia:

Anna-Jo kirjoitti...

Onpa ihanaa että mademoisellella on nyt oma blogi. Olen seurannut kirjoituksianne muissa yhteyksissä ja suuresti nauttinut tunnistettavasta tyylistänne. Mutta nyt, kun valitsette itse aihepiirinnekin, olen vielä ihastuneempi. Toisinaan lausutte ääneen salaisimmat ajatukseni, sellaiset, joita en ole itsekään vielä rohjennut päivätajuisiksi sanoiksi pukea. Sulkeudun suosioonne.

Mademoiselle Vosges kirjoitti...

Ooh, kiitos Anna-Jo! Menen hämilleni, mutta kivalla tavalla.

ro-zu kirjoitti...

Jouduin korvaamaan Pommeryn alsacelaisella valkoviinillä (toki suoraan pullosta) ja Rouge noirin Diorin luumunsävyisellä. Kylpyammeeni on täynnä pyykkiä, en mennyt istumaan sekaan. Olo parani kuitenkin hiukan.

Keväämmällä, ehkä jo pian, ajattelin siirtyä heleämpään Lotus Rougeen, oletko kokeillut? Taidan myös olla allerginen (kerran kun selitin olevani allerginen ranskaksi, se kuultiin "j'ai l'air chic") viinille, onneksi listaat niin hyviä korvaavia paheita.

Vt kirjoitti...

Joisitte vain keskiolutta WC:n lattialla maaten, kuten tavalliset ihmiset.

Mademoiselle Vosges kirjoitti...

ro-zu: Lotus Rouge on klassikko! Mulla ei ole koskaan ollut sitä, mutta taidankin hankkia. Siinä on jotakin hieman 70-lukulaista...tulee mieleen Bianca Jaggerin kynnet ja lootuksenkukat hiuksissa. Kiitos inspiraatiosta!

Alsacelainen valkoviini on myös hyvää, sillä se on parhaimmillaan raikasta ja hieman kirpeääkin, "crispy", kuten englanniksi sanottaisiin.

Vt: pus.