On Eurooppa-päivän vastainen yö. Tarkoitukseni oli kirjoittaa jotakin Euroopasta ja eurooppalaisuudesta, mutta se jäi kiireiden vuoksi toiveeksi. Luin hiljattain Horatiuksen oodin Euroopalle englanniksi (en löytänyt suomennosta sillä en ehtinyt tänään kirjastoon) ja se hohkasi kauneimman mantereen onnea ja kipua:
...
You know how black
The Adriatic can be, and what can go wrong
Even when lapyx the favoring West Wind blows.
O rather may our enemies' wives and children
Experience the unexpected gales
The South Wind brings upon them, the roaring of
The blackening waters, the sound of the pounding surf
Shaking the beaches. Thus it was for Europa,
Entrusting the safety of her snow-white body
...
At last she found herself upon the shore
Of the mighty hundred-citied island of Crete
And cried out to her father, "Father, I,
Who left behind my name and daughterly duty,
What madness was it that came over me?
Where am I now? Where is it I have come from?
One death alone is too little for such as I--
Am I in my senses, deploring the deed I did?--
Or didn't I do it? Was it some empty phantom
That flew up through the ivory gate of lies?--
Which was it better to do? To do as I did,
To fly here through the darkness over the waves--
Or stay back there in the field, gathering flowers?--
...
While still my beauty remains, send me, naked,
Out among lions, let me be eaten by tigers,
Before these fresh cheeks wither." "Vilest Europa,"
The voice of her father says from far away,
"Why do you put off dying? There is a tree,
An ash-tree, near, to hand yourself upon
With the silken sash you luckily brought with you.
Unless, that is, the jagged rocks that lie
At the bottom of yonder cliff would please you better,
If that is so, just give yourself to the wind,
A royal princess otherwise fated to be
A slave handmaiden to some savage queen."
Europa wept. Quite suddenly, there stood Venus,
Heartlessly laughing and laughing, and with her her son,
With his bow unstrung, and when Venus had laughed enough
She said, "Dry up your tears and quell your rage
When the bull presents its horns for you to break.
Europa, you are the bride of Jupiter.
Learn how to bear your great good fortune, for
A region of the world is named for you."
Eurooppa-polo on onnekas ja silti onneton, Eurooppa on saanut kaiken ja itkee silti. Tunnistan siinä hieman itseäni. Toisaalta Euroopassa on itketty aina, luvan kera. Mielestäni tässä on suurin henkinen ero suhteessa Euroopasta poismuuttaneisiin. Katselin hiljattain YLE Teemalta sellaista arkkitehtuuriohjelmaa, jossa newyorkilaisilta ohikulkijoilta kysyttiin, mitä WTC:n raunioille tulisi tehdä. Eräs pankkiirinoloinen ohikulkija vastasi: tornit on pystytettävä uudestaan. Pilvenpiirtäjät symboloivat kapitalismia ja niiden uudelleenpystyttäminen amerikkalaisuutta: sitä ettei masennuta eikä anneta periksi vaan pyyhitään kyyneleet ja jatketaan hymyillen, täynnä energiaa. Mikäli toiseutta ajatellaan Carl Schmittin teesin mukaisesti - jotta valtio tai poliittinen yhteisö voi olla, se vaatii itselleen toisen - uudelle mantereelle muuttaneiden sisäinen maailma muodostaa selkeimmän toiseuden suhteessa eurooppalaisuuteen sellaisena kuin minä sen ymmärrän toukokuun yhdeksäntenä päivänä vuonna 2008 Anno Domini. Eurooppa elää olemisensa kivusta ja surullisesta henkilöhistoriastaan, mutta on toisaalta sen vuoksi kaikkein viisain. (On toki myös hyvin eurooppalaista ajatella, että synkeämielisyys ja raskassydämisyys saattaisivat viitata karttuneeseen tietoon ja viisauteen.)
Itselleni eurooppalaisuus merkitsee myös valveutuneisuutta ympäristön suhteen sekä ymmärrystä siitä, että ympäristöturvallisuus on turvallisuuden alalajina yhtä merkittävä kuin sotilaallinen turvallisuus. Euroopassa Kioton pöytäkirjan ei ole koskaan katsottu vaarantavan talouskasvua tai vievän työpaikkoja tai tarjoavan kilpailuetua nopean talouskasvun maille. Tässäkin suhteessa Yhdysvallat on omalle Euroopalleni kaikkein merkityksellisin toinen.
Kysyin isomunaiselta ystävältäni, mikä tekee hänestä eurooppalaisen. Hän vastasi: usko sosiaaliseen tasa-arvoon. Me kävelimme Aleksanterinkadulla ja yhtäkkiä vieressämme istui polvillaan romanikerjäläinen. Me katsoimme toisiamme emmekä tienneet mitä tehdä. Isomunaisen ystäväni katseessa oli hieman ironiaa (hän oli juuri lohkaisemaisillaan jonkin itseironisen vitsin), hieman neuvottomuutta ja hieman surua. Olisin halunnut painautua häntä vasten ja jäädä siihen kiinni kuin Euraasian mannerlaatta Pohjois-Amerikkaan. Ne ovat englanniksi "tectonic plates". Mannerlaatat liikkuvat, niiden energianlähde on maan vaipassa tapahtuvat konvektiovirtaukset. Liikkuessaan ne aiheuttavat maanjäristyksiä ja tulivuoritoimintaa, ja kaiken kukkuraksi molemmat yhdistyvät metaforina seksuaalisuuteen. Ihmiset ovat kuin mannerlaatat, kolahtelevat toisiaan vasten ja painuvat toisiinsa ja taas etääntyvät. Euroopassa on aina harrastettu epämääräisiä metaforia. Esimerkiksi Odysseuksen purjehdus maailman toiselle puolelle, elämä matkana...olen toisinaan kiusallisessa määrin samanlainen kuin esiäitini ja esi-isäni.
Mikä tekee teistä eurooppalaisia? Kertokaa. Vastaajien kesken arvotaan kupillinen italialaista kahvia.
perjantaina, toukokuuta 09, 2008
Euroopan yöstä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
31 kommenttia:
Emme ole amerikkalaisia, venäläisiksi emme halua tulla, olkaamme siis eurooppalaisia.
Oma eurooppalaisuuteni lienee täysin geopoliittis-karmista. Synnyin Eurooppaan, olen siis eurooppalainen. Okei okei, olihan valistuksessa paljon hyvää ja kyllähän Eurooppa näyttää maailmanpolitiikan Keskustapuolueelta, ja Lissabonin sopzZzzzZz
Eurooppalaisuuteni ilmenee siinä, että Yhdysvallat on minulle tutumpi kuin yksikään Euroopan maa, ehkä jopa Suomi mukaan luettuna. Tämä tuttuus ei tietenkään tarkoita reaalista tuntemista, vaan mielikuvaa.
Erään ystäväni kanssa teemme toisinaan maantieteellisiä listoja. Kuinka monta Saksan osavaltiota muistat? Entä Ranskan departementtia? Sveitsin kantonit, Ruotsin läänit... Espanjasta muistuu mieleen vain Katalonia, Katalonia, Torremolinos ja Mallorca. USA:n osavaltiot sen sijaan menevät kuin vettä vain.
Muistan myös, että Civil Warin viimeinen taistelu käytiin Appomattoxissa ja että se päättyi Leen antautumiseen Grantille. Missähän vitussa niitä Ranskan vallankumoussotia käytiin? Ketä oikeasti kiinnostaa Puolan jako 1700-luvun lopussa? Sevastopolin piiritys synnytti Punaisen ristin, mutta ketkä siellä sotivat ja miksi?
Amerikkahan on sota-ajoista asti ollut muotia Euroopassa. Italowesternit ja ranskalainen sarjakuva yhdessä erilaisten saksalais-italialaisten länkkäripokkarien ovat kuvittaneet meille eurooppalaisen version Amerikasta. Jopa Neuvostoliitossa ja Itä-Saksassa oli vireä villin lännen harrastus.
Amerikka on alusta asti ollut, ja on yhä, eurooppalaisten ideaali ja ihanne. Eurooppa sellaisena kuin se oikeasti on. Tosin ei tietenkään tämä nykyinen Yhdysvaltain liittovaltio, vaan se aito Amerikka. Eurooppalaisuutta on vilpitön ja amerikkalaisvastaisuuteen asti yltyvä usko Amerikan Ideaan.
En pidä itseäni eurooppalaisena, eikä Suomi ole minusta eurooppalainen maa. Mielikuvissani Eurooppa alkaa vasta Suomenlahden eteläpuolelta. Eestin Tarton yliopisto on perustettu keskiajalla, Puola on ollut olemassa tuhatkunta vuotta ja sieltä on lähtenyt useita nobelikirjailijoita, kun Suomen keskiaika alkaa siitä, missä eurooppalaiset ovat jo siirtyneet hyvää vauhtia renessanssiin ja kohti barokkia.
Mielikuvieni Eurooppa on siis historiallisesti samaa tahtia kehittynyt alue. Pohjoismaista Tanska ja kenties Ruotsikin ovat eurooppalaisempia kuin Suomi.
Miksi sitten olisin eurooppalainen? Ellei geopolitiikkaa lasketa, lähtisin kyllä määrittelemään itseäni eurooppalaiseksi eurooppalaisen sivistyksen myötä ja etsisin niitä rajapintoja, joissa suomalainen ja eurooppalainen sivistyskäsitys kohtaavat. Ehkä ne ovat historian taju, pyrkimys rauhanomaiseen kehitykseen ja taiteen arvostus.
Pahoittelen epämääräisyyttäni ja kiitän taas ajatuksia herättäneestä postauksesta.
Jos näinä katalina aikoina tulkitsisimme historiallisen Euroopan olevan sama kuin kristitty maailma (mikä se sana olikaan... Christianitas?), Puola ja Baltian maat Tarttoineen päivineen tippuvat Suomen kanssa samaan taannoin kääntyneiden porukkaan. Sitten voidaan vielä halkoa hiuksia siitä, oliko ennen kansainvaelluksia ylipäänsä olemassa kristikuntaa (frankkien Gallia oli Rooman kaupungin ohella ainoa katolinen kulmaus areiolais-islamilais-pakanallisessa Manner-Euroopassa). Loppujen lopuksi eri alueilla on omaksuttu uudet aatteet vähän miten milloinkin. Onko Eurooppa kääntöaura, reformoitu kristillisyys, metrijärjestelmä vai gregoriaaninen kalenteri?
Tarton yliopisto on itse asiassa vain kahdeksan vuotta Helsingin vastaavaa vanhempi.
Minusta tekee eurooppalaisen henkinen napanuorani eurooppalaiseen, aivan erityisesti suomalaiseen, jalkapalloon ja palloiluun ja ääretön ihailuni varsinkin Jari Europaeus -tyyppisiä puurtajia kohtaan, siis näitä, joita menestys karttaa, mutta hiki, ja tehtävän toivottomuus, ei koskaan.
Ruzaccho, olen kanssasi täysin samaa mieltä amerikkalaisuudesta kaikkein läheisimpänä toisena ja Eurooppaa määrittävänä kulttuurisena toisena. Islamilainen kulttuuri kilvoittelee amerikkalaisuuden ykkösaseman kanssa toki kiivaasti, muttei ole vielä ylittänyt sitä Ranskassakaan.
Jenni, mullekin Tarton yliopisto eurooppalaisen sivistyksen kehtona oli ensimmäinen mielikuva, Ruzaccho yllätti?
Örksba, voiko ihmisellä olla hienompaa nimeä kuin Jari Europaeus? Ei mielestäni. Siinä on jotenkin...kaikki.
No, minusta Monsieur Örksba ajaa kyllä aika lähelle.
Monsieur Örksba yhdistää hienosti keskieurooppalaisen tittelikonvention harvinaiseen Ö-alkuiseen skandinaavinimeen, joka on kaiken kukkuraksi hellittelevä diminutiivi.
Voi teitä kallion hjuttioita. Oppikaa nyt ihmisikis, älää huumantuko lipevistä lupauksista ihanista byrokraatin viroista mahtavassa jeuroopan organisaatiossa, jossa luvataan 10 hyvää ja 15 kaunista, puhumattkaan palkasta ja kulukorvauksista, ja muista verottomista etuisuuksista.
Suosittelen pohtimaan tätä mietettä:
Eftervärd, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp. (Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun)
Samppa = Esko Seppänen?
Mielikuvani Tarton yliopiston iankaikkiseen vanhuuteen perustuu opiskeluaikaisesta vaihtohaaveesta. Kiitän oikaisusta ja näen, kuinka mielikuvieni eurooppalaisuuden perustaan tulee hiusmurtuma. Oih!
Minulle eurooppalaisuus on Itäkeskuksen Piazza-aukio.
Onkohan Ideaparkissakin piazza?
Samppa = Esko Seppänen?
Sori vanha tuttu beibe, mutta ei. Ota happoa, nuolen pillua, mutta maailma on kuitenkin ahneiden paskiasten, vaikka, sitä kirjassa kirjoitettiiin ihan toisten ihmisten perivän maan.
Itäkeskus Bulevardeineen ja Piazzoineen on jäänne ajalta, jolloin Eurooppa oli jotakin tavoittelemisen arvoista. Shoppaa Lindexillä ja juo sivistyneesti Bohemian terdellä, niin eurooppalaisuus voi tulla sinuunkin!
Jumbot ja Ideaparkit, jopa Espoon Iso Onania, edustavat amerikkalaista mall-ajattelua. Ei ole terasseja, sillä perille ei pääse kuin autolla, ja jos siellä syö, ei tule eurooppalaiseksi vaan ainoastaan amerikan-isoksi.
Eurooppalaisuus on kuollut. Se jäi citymaasturin alle.
Eurooppa ei siis koskaan voi täysin emansipoitua Amerikasta? Amerikka on Euroopan varjo. Shame is the shadow of love.
Ah, Samppa = Pate. Liuottimilla lipsuvaksi öljytty ilmaisu paljasti. Kaiva!
p.s. Amerikka on uusi Eurooppa.
Ei, Amerikka on vanha Eurooppa. Amerikka on Eurooppa siltä ajalta, kun Euroopassa harrastettiin vielä kolonialismia ja protektionismia, uskottiin fyysisiin rangaistuksiin sekä siihen että muiden talouskasvu on uhka itselle, ja että mitään ei anneta ilmaiseksi, etenkään kasvihuonekaasukiintiöitä.
Minusta tekee eurooppalaisen se, että Matti Vanhanen on minun presidenttini. Palkinnot voi lähettää mitvitille, sillä on lapsi ja siten aina vähän tiukkaa.
No nythän tähän tuli tällainen vähän sosialistishenkinen eurooppalainen sosiaalisen tasa-arvon ulottuvuuskin. Liikutun.
Kuka tuon Eurooppa-päivän vastaisen yön organisoi?
Jose Manuel Barroso ja Stavros Dimas.
Toisinaan haluaisin kysyä Mademoisellelta (miksen myös Henrikiltä) sekä tämän blogin asiantuntevilta kommentaattoreilta, mitä eurooppalaisuudesta (tai amerikkalaisuudesta) voisi tietää, jos Yhdysvaltain sijasta tutkisimme Meksikon keisarikuntaa. Sehän on atsteekkivaltio, jonka hallitseva yläluokka koostuu espanjalaisista siirtolaisista ja heidän mestitsijälkeläisistään.
Yhdysvaltain historiassa aina korostetaan vaikkapa irokeesien liittoaatteen pohjimmaista vaikutusta unionin syntyyn (ts. puhdas jalojen villien demokratia, jota ei eurooppalainen hapatus ole saastuttanut), vaikka oikeasti Yhdysvaltain valtiosääntö perustuu brittiläiseen osakeyhtiölakiin 1600-luvulta. Mutta Meksiko on rakennettu suoraan samannimisen atsteekkivaltion raunioille. Mitä se vastaa, kun kysytään Euroopasta ja Amerikasta?
Tämä oli minulle selkeästi liian monimutkainen kysymys,
Mademoiselle, et selkeästi sisäistänyt lukemaasi. Sanoin, että Amerikka on uusi Eurooppa, ei vanha Eurooppa. Jompi kumpi tulee seuraamaan toista sekä sisä- että ulkopoliittiselta ilmastoltaan, enkä usko että Eurooppa tulee ottamaan mallia Amerikalta.
Mä sanoin sen ihan saman käänteisesti, jos huomasit.
Miksi vastauksesi sitten alkoi sanalla "ei"? Vai oliko tässä kyse argumentaation "voittamisesta"?
Kyllä, tässä ei ollut kyse argumentaation "häviämisestä".
"Selvä".
Miksi Jose Manuel Barroso ja Stavros Dimas organisoivat Eurooppa-päivän vastaisen yön? Onko heillä jotain Eurooppa-päivää vastaan? Minusta Eurooppa-päivä on kiva.
Vanhat fasistit eivät osaa juhlia voitonpäivää! Hitlerin tuhkat pyörivät kranaatinhylsyssään muutenkin.
Lähetä kommentti