sunnuntaina, syyskuuta 21, 2008

Onko noloa soittaa dronea g-vireessä?


Tämän päivän kysymyksen on meille lähettänyt nimimerkki Paasi Linna. Hän jatkaa: “kun se on niin helppoa, varsinkin pikkutuubassa”.


Henrikin vastaus: aloitetaan perustotuudesta: ns. dronen soittaminen ei ole koskaan noloa. Pohjautuuhan esimerkiksi intialainen sitar- ja tamburavetoinen klassinen musiikki droneen, joka tosin terminä on täysin länsimaalainen ja hieman yksinkertaistava.


Edellämainitun länsimaalaisesti yksinkertaistaen selitettynä drone on musiikkia, jossa pääinstrumentilla soitetaan yhtä ja samaa pohjasäveltä, jonka päälle kudotaan harmonisia ylä-ääniä ja melodioita, joko saman soittimen ylemmillä kielillä (esim. sitar) tai muilla soittimilla. Drone on eräänlaista modaalista musiikkia, jolla tarkoitetaan tietyssä yhdessä sävellajissa etenevää, usein improvisoitua musiikkia. Drone on siis tavallaan varsin lähellä esimerkiksi modaalista jazzia.


Nykyaikaisilla soittimilla dronea esitetään esimerkiksi kitaralla erityyppisillä avovireillä, joissa useimmiten vireen alin kieli määrää sävellajin. Tästä on kysymys esimerkiksi Paasi Linnan avo-g-dronessa. Myös viisikielistä banjoa voidaan tavallaan sanoa drone-soittimeksi, koska alin viides kieli soi useimmiten vapaana.


Dronen ja modaalisuuden ei-noloutta puolustaa myös se, että se on perinteisesti edustanut eräänlaista meditatiivista aspektia musiikissa. Etenkin itämaiset meditatiiviset musiikkiteokset perustuvat droneen ja modaalisuuteen. Kuunnelkaapa vaikkapa Ravi Shankaria. Valtaosa hänen teoksistaan kulkee tietyssä pohjasävellajissa, jossa tambura soittaa pohjasäveltä ja maestro Shankar soittaa sävelkulkuja eli ns. ragoja pohjasävelen päälle.


Kysyjän mainitsema pikkutuuba onkin usein eräänlainen kontemplatiivinen eli meditatiivinen tila, jossa tuoreita ajatuksia saattaa sinkoilla hyvinkin vapaasti. Dronen soittaminen – oli se sitten g-vireessä tai d-vireessä (joista jälkimmäinen on Henrikin oma suosikkidronesävellaji) – vahvistaa, tasapainottaa ja rauhoittaa meditaatiota. Kokeilkaapa muuten soittaa dronea myös viherkasveillenne kotona, miksei myös vaikkapa paukuissa!


3 kommenttia:

Mademoiselle Vosges kirjoitti...

Olen ihan että OK!

anna r. kirjoitti...

olen ihan että wikipedia!

tai paukuissa! eh.

kynsneot kirjoitti...

KUU1Dg shlvqccuhfrl, [url=http://hqmbyyfyaxhk.com/]hqmbyyfyaxhk[/url], [link=http://loodavungqet.com/]loodavungqet[/link], http://xypovuksifgg.com/